Íjásznapi (2016) főzőverseny receptjei

bogrács

bogrács

Az íjásznapi főzőverseny receptjei:

I. Szakács neve: Csalogányok

Étel: Szarvas gulyás Karó módra

Hozzávalók: 2 kg szarvas borjú (comb, lapocka, oldalas, lehetőleg a közelben nemrég vadászott szarvas hús). 3nagy fej hagyma apróra vágva. 20dkg mangalica zsír, kb. fél kg vegyes zöldség, paradicsom, paprika, Erős Pista. Kb. 2 kg burgonya, mindenféle fűszerek, (paprika, só, bors, babérlevél, majoranna, őrölt kömény). 5dl vörösbor a bográcsba, 3-4 dl a szakácsba. Ezt az egészet jól össze kell forralni, ha a hús és a zöldségek puhára főttek, lehet tálalni! Jó étvágyat!

II. Szakács neve: Szomszéd

Étel: Öhön, de nem slambuc! Hajdúsági pásztor étel.

1, Bármilyen szalonna üvegesre pirítva, kolozsvári is. Hagyma, őrölt paprika.

2, 2 kg karikára vágott burgonya, 2db zöldpaprika, 1-2 kisebb paradicsom

3, Vékony lebbencstészta 250-300 dkg

4, A tésztát a burgonya félig főtt állapotában tesszük a bográcsba (nem kavarjuk). Étolaj vagy zsír hozzáadásával biztosítjuk az étel forgathatóságát.

5, Fűszerezés: ízlés szerint, csípős paprika, esetleg bors.

III.  Szakács neve: Csipet csapat/ Sánta Ibolya

Étel: Babgulyás

A füstölt szalonnát megpirítottuk, azon megfonnyasztottuk a hagymát. Tettünk hozzá paprikát, paradicsomot. Beletettük a húst, kissé megpirítottuk. Fűszereztük: só, bors, paprika, delikát, majd beletettük a babot, a zöldségeket, és készre főztük. A nagy diófa alatt készült házi csipetkével megszórtuk.

 VI: Szakács neve: Randevú söröző, Várnai Sándor

Étel: Babgulyás 20l

1,5 kg bab, 3 kg hagyma, 1 kg répa, 0,75 dkg fehér répa, 1 zeller gumó, 1 karalábé, 10 dkg édes paprika, 2 dkg őrölt bors, 15 dkg só, ½ kg étkezési zsír, 25 dkg zsírszalonna, 1 cs. babérlevél, 1 cs. petrezselyemzöld.

V. Szakács neve: Felderítés alatt

Étel: Gulyás

A magyar közösségi hagyományok e nemes képviselője, melyhez mindenik érteni vél, s mégis ezer ember ezer félén készíté, egy elkészítését tárom nagyérdemű ősi hagyományú rendezvényünk bírái elibe. Méltatások során, kit csapatunk kéré ételünk íze mellett a beléfőzött szeretetet fölismeré, mely szakácsunk titkos összetevője vala. Bográcsunkba zsírt olvasztottánk, melyen hagymát dínsztelénk. Üvegesre puhítván a húsok megtisztított darabjait hozzáadvánk ételünkhöz. Mihelyst színt nyeré, ízesíténk enyhén zöldségek javára, majd tisztított, darabolt zöldségeinket is felajánlanánk a gulyásnak. Vízzel folyamatosan hígítanánk a társaság javára. Megpuhulásukkor krumplit főzénk bele, s lestyánnal ízesíténk vala. Családunkkal és barátaink társaságában fogyasztánk.

Hozzávalók: Húsfélék: 1 kg comb, 1kg lapocka, ½ kg zsír. Zöldségfélék: ½ kg hagyma, ½ kg sárgarépa, ½ kg fehér répa, 1 nagy zeller, 2kg krumpli, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 2 erős paprika,  Fűszerek: 1 Pirosarany, 2 db gulyáskrém, 100 g kalocsai édespaprika, 1cs delikát, 3 dl száraz vörösbor, bors, só, lestyán.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.